Muntligt framförande för ungefär ett år sedan - jag var skitnervös.


Skönhetsideal i dagens samhälle

 

Skönhetsidealen har växlat otroligt mellan århundradena. På 1800-talet till exempel så var det förmodligen mycket smärtsamt för kvinnorna att uppfylla den tidens skönhetsideal. Midjan skulle vara getingsmal och magen skulle vara obefintlig. För att uppfylla det så använde kvinnorna hårt snörda korsetter, en del kvinnor gick så långt att de opererade bort de två nedersta revbenen för att få den perfekta midjan. Denna skönhetskamp fick självklart kvinnorna att lida ? de svimmade ständigt, och kunde varken äta eller andas.

Jag anser att den här typen av skönhetsideal för kvinnor, egentligen inte är så annorlunda mot dagens skönhetsideal. Nu ska vi vara minimalt smala men samtidigt ha stora och välformade bröst. Det sprutas in silikon på de mest konstiga ställen och fettsugningarna ökar allt mer med åren. Nu för tiden så är det inte konstigt längre om en kvinna har förstorat brösten, i vissa sammanhang är det nästan en självklarhet. Hur chockade skulle vi inte bli ifall det skulle vara en Bigbrother-säsong utan en blondin med stora silikonbröst?

Men vilka är det så som styr dagens skönhetsideal? Jag anser som så många andra att det är media. Det som Internet, tv och tidningar betonar det är att man ska vara sund, smal och vacker. På sida efter sida i tidningarna kan man läsa om de nya superdieterna som ska göra oss smala på nolltid eller det nya pillret som ska reducera allt vårat fett i kroppen. Men vad ger då det här för bild till dagens ungdom? Jo, smalast vinner!

Förr i tiden dog vi av svält för att vi inte hade mat, nu svälter vi oss trots det oändliga utbudet av mat, bara för att bli lika smal som tjejen på reklamen, i filmen eller på catwalken. Det är inte konstigt att ungdomar svälter sig själva då de ser anorexiafallen på catwalkarna i Milano.

Varje år dör flera unga flickor i självsvält och varje år drabbas tusentals av denna fruktansvärda sjukdom. Den här sjukdomen är ingen sjukdom som man lätt kan bota med en medicinkur eller operation. Det krävs att både patienten och omgivningen tror på dem själva och verkligen vill få flickan frisk. Man kan nämligen inte tvinga en person med en ätstörning att bli frisk.

Är det verkligen så här samhället ska vara? Ska vi verkligen dö av svält när det finns mat som mättar? Svaret är självklart nej.

Men vilkas fel är det egentligen då? Är det medias fel att flickorna svälter sig själva? Eller är det kanske kändisarnas fel? Det finns små faktorer överallt som spelar in vad som gör dagens skönhetsideal, men enligt mig är det allra främst media och kändisar. Om det inte vore för dem så skulle vi inte klä oss eller agera som vi gör. Vilka om inte ungdomarna vill vara lika kändisarna?

Ett bra exempel på samhällets smalideal är Nicole Richie, när hon blev så smal framstod hon direkt som en modesymbol för många unga flickor. Innan hennes viktras fick hennes klädsmak ingen som helst uppmärksamhet, men nu som smal så är det hon som är hetast. Bara det säger oss ganska mycket om hur samhället är uppbyggt, som jag sa tidigare: smalast vinner!

Även i skolan råder skönhetsideal. De populäraste ungdomarna i skolan har en viss typ av kläder och resten av skolans ungdomar hänger på, i tron om att bli lika populära. För många går även det här till en överdrift.

Hursomhelst måste detta få ett slut, det kan inte fortsätta så här. Jag mena, det finns till och med tioåringar som inte vill äta godis i skräck för att bli tjocka. Alla vet: tjocka barn blir retade i skolan. Varför? Svaret är lätt: De är helt enkelt inte smala.

Skönhetsidealen har alltid speglat på perfektionism. Och det har alltid funnits ett speciellt sätt man ska se ut på för att vara godkänd. Om folk i allmänhet fortsätter som de gör kommer våra framtida barn inte få det lätt. Därför gäller det att ta detta med skönhetsideal med en nypa salt och faktiskt försöka inse att man duger som man är och att begreppet ?smalast vinner? kanske inte är det man ska ha som livsmotto.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback